Terug naar overzicht
21 augustus 2024

Laatste kansen om nieuwbouwwoning/-appartement aan te kopen aan 6 % BTW

Eind vorig jaar voorzag de regering een overgangsmaatregel (verlenging) die ervoor zorgt dat bepaalde nieuwbouwprojecten voor bepaalde kopers nog tot eind 2024 aan 6% BTW te koop zijn. De voorwaarden die daarvoor worden opgelegd zijn drieledig.
Laatste kansen om nieuwbouwwoning/-appartement aan te kopen aan 6 % BTW
1/ Beperking in de tijd:

De regeling om een nieuwbouwwoning nog aan 6% BTW te kunnen aankopen, is een tijdelijke overgangsregeling. Er kan enkel sprake zijn van een aanrekening van 6% i.p.v. 21% BTW  - indien de omgevingsvergunning voor de heropbouw van de woning (= huis, appartement,...) ingediend is vóór 1 juli 2023 en dat geldt enkel  voor alle werkzaamheden die gefactureerd of betaald worden ten laatste op 31.12.2024.

M.a.w.: vanaf 1 januari 2025 geldt er opnieuw een 21% BTW-tarief bij aankoop van een nieuwbouwwoning.

2/ Voorwaarden verkopende partij en project:

Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden waaraan de promotor of bouwheer moet voldoen opdat zijn project voor dit gunstig tarief in aanmerking zou kunnen komen. Naast het feit dat aan de opbouw van de woning (= huis, appartementsgebouw,...) een afbraak van een bestaand gebouw moet zijn voorafgegaan, betreft dit oa ook de betaling van de afbraakwerken van het oude gebouw, de verhouding van de oppervlakte van het afgebroken pand versus de oppervlakte van het nieuwe pand, de oppervlakte van de nieuwe entiteit die maximaal 200m² mag zijn,...

3/ Voorwaarden kopers:

Daarnaast moet ook de koper aan een aantal voorwaarden voldoen:

-zo moet je de woning in kwestie zelf aankopen en niet via een vennootschap;
-daarnaast moet je zonder uitstel gedomicilieerd zijn in de woning éénmaal ze af is;
-de woning moet hoofdzakelijk (meer dan 50%) - voor persoonlijk gebruik aangewend worden;
-bovendien mag je nog geen eigenaar zijn van een andere woning, al zijn er een aantal uitzonderingen (bv. erfenissen en een snelle verkoop van de huidige gezinswoning) 
-tenslotte moet je al deze voorwaarden 5 jaar blijven aanhouden.

Koop je de desbetreffende nieuwbouwwoning aan met als doel deze te verhuren in het kader van sociale verhuur of via een sociale verhuurmaatschappij? Ook dan kan je van dit BTW-tarief van 6% genieten, op voorwaarde dat deze sociale verhuur of dit sociale beheer voor een periode van minstens 15 jaar wordt aangehouden.

Ontdek op www.karuregroup.be alvast welke projecten hiervoor nog in aanmerking komen.